Top 10 meest ongeloofwaardige ziekmeldingen

De banenwebsite CareerBuilder.com deed in de VS onderzoek naar valse ziekmeldingen en maakte een top 10 van de meest belabberde redenen voor een ziekmelding. Van je ziek melden om een mislukte plastische chirurgie te repareren tot omdat je ‘per ongeluk’ op een vliegtuig bent gestapt. Een kwart van de werkgevers betrapte een spijbelende werknemer via social media. Bijna een op de vijf werkgevers ontsloeg een medewerker na een valse ziekmelding.

Het onderzoek werd in augustus en september uitgevoerd door Harris Poll, onder een representatieve groep van werknemers en HR-professionals in de VS.

28 procent van de werknemers meldde zich dit jaar ziek terwijl ze zich prima voelden, een lichte daling ten opzichte van 32 procent vorig jaar. Gevraagd naar de reden, gaf 30 procent aan geen zin te hebben om te gaan werken. 29 procent wilde een dag uitrusten. 21 procent ging naar de dokter en 19 procent wilde slaap inhalen. Voor 11 procent was slecht weer reden genoeg om zich ziek te melden.

De top 10 van de meest bizarre redenen

1) “Ik heb net een braadpan in de oven gedaan.”
2) “Mijn plastische chirurgie moet nog wat bijgewerkt worden om het helemaal goed te krijgen.”
3) “Toen ik op de wc zat vielen mijn voeten en benen in slaap. Toen ik opstond, viel ik en brak ik mijn enkel.”
4) “Ik was het hele weekend in het casino en heb op maandagochtend nog geld over om te spelen.”
5) “Ik werd vanochtend in een goede stemming wakker en heb geen zin om die te verpesten.”
6) “Ik heb gisteravond een lekker ding versierd en weet nu niet waar ik ben.”
7) “Ik zit vast in de bloeddrukmeter in de supermarkt en kom er niet uit.”
8) “Ik heb een galsteen en wil die holistisch gaan genezen.”
9) “Ik heb mijn uniform in de magnetron gedaan om te drogen, maar toen vloog het in brand.”
10) “Ik ben niet in de stad, want ik ben per ongeluk op een vliegtuig gestapt.”

Eén op vijf ontsloeg medewerker na valse ziekmelding

De meerderheid van de Amerikaanse werkgevers geeft zijn personeelsleden het voordeel van de twijfel, maar 31 procent heeft op de een of andere manier gecontroleerd of de werknemer wel echt ziek was. Bijna één op de vijf werkgevers (18 procent) heeft een werknemer ontslagen na een valse ziekmelding.

Kwart werkgevers betrapte valse ziekmelder via social media

Sommige werknemers verraden zichzelf op social media. Bijna een kwart van de werkgevers (24 procent) betrapte een werknemer via social media op een valse ziekmelding. Van hen heeft 22 procent de werknemer ontslagen. 54 procent was meer vergevingsgezind en liet het bij een reprimande.

Ruim helft werknemers ging wel eens ziek naar het werk

Maar lang niet elke werknemer spijbelt. Meer dan de helft van de werknemers (53 procent) is wel eens ziek naar het werk gegaan omdat het werk anders niet af zou komen.